Self care boekenlijst (eeuwig under construction)

Deze lijst met mijn boekentips is voor altijd en eeuwig under construction.

Rivieren keren nooit terug, van Joke J. Hermsen.
De Groene Amsterdammer noemt dit boek een ‘melachonieke roadnovel’. Ik wilde dat ik die term zelf bedacht had. Anyway. Het is een prachtig boek over het mooie en pijnlijke van (jeugd)herinneringen, onverwerkte trauma’s en de ontroerende zoektocht naar de waarheid. Zo. Heb ik dat mooi gezegd, de Groene Amsterdammer?

Ga je eigen weg! van Margrit Irgang.
Het is een beetje lullig dat ik dit boek op deze lijst zet, want hij is niet meer leverbaar. Mocht je toch ergens een exemplaar tegenkomen (op een oude rommelmarkt of een stoffige zolder): neem ‘m mee. Het is mijn persoonlijke bijbel; mijn werkboek in tijden dat ik mezelf kwijt ben.

Kikker gaat fietsen, van Maarten van Buuren.
De ondertitel vind ik vooral leuk: ‘Over het leed dat leven heet.’ Een boek met twee geinige titels over een niet zo’n gezellig onderwerp: depressie. De schrijver is gaan schrijven om er niet aan onderdoor te gaan. Absoluut het lezen waard.

Ik vond dit stukje uit de recensie van het Parool treffend: ‘Want daarvan weet hij je wel te doordringen: depressie is niet een aandoening van mensen die wel eens ‘somber’ zijn of ‘depressief’, het is de totale afbraak van het leven, een zwarte zon boven een geblakerd landschap. Niet alleen kun je niets meer, je wilt ook niets meer.’

1 Comment

  1. Pingback: Dit klinkt suf, maar lezen is écht goed voor je (ik heb het herontdekt) -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.