Geen tijd? Bekijk deze TED-talk over timemanagement

Vandaag moest ik me (met 31 graden op de teller) voor een van mijn opdrachtgevers verdiepen in de wondere wereld der timemanagement. Hoewel dit een van mijn favoriete onderwerpen is, was ik er vandaag toch een beetje depri onder. Want (logisch) perenijsjes eten op het strand leek me een beter idee. Omdat ik inmiddels geaccepteerd heb dat het leven je niet altijd gunstig gezind is, kocht ik een ventilator en ging aan het werk.

Eerste to-do op de lijst: de TED-talk kijken van Laura Vanderkam, een Amerikaanse goeroe op het gebied van timemanagement. Vanderkam interviewde talloze mensen voor haar boek 168 hours – you have more time than you think. In haar TED-talk ‘How to gain control over your free time’ legt ze op heerlijk Amerikaanse wijze uit waarom het zo belangrijk is dat je de controle (en de verantwoordelijkheid) pakt over jouw tijd. Jouw leven. Of, laat ik er een heerlijke Amerikaanse quote in gooien: “Every thing that I do, every minute I spend, is my choice.” Als je zo leeft, heb je genoeg tijd om naast je verplichtingen te kunnen doen wat je altijd al hebt willen doen. Ze bewijst het met een rekensom: als je veertig uur per week werkt en acht uur per nacht slaapt, zijn er nog altijd 72 uren per week (!) ‘over’ voor jou.

Toen ik dit hoorde was ik, om het in Amerikaanse termen uit te drukken, flabbergasted. In het Frans: stupefait. Ik heb de tips van Laura dus maar gelijk opgeschreven. Hoef jij niet het hele filmpje af te kijken (over timemanagement gesproken).

  1. Stel je voor dat het 1 januari 2018 is, en dat je terugkijkt op het afgelopen jaar. Het was een fantastisch jaar voor jou en voor de mensen om jou heen. Schrijf op: welke 3-5 activiteiten zorgden ervoor dat dit jaar zo fantastisch was? Doe dit zowel zakelijk als privé.
  2. Je hebt nu dus 6-10 ‘doelen’ voor volgend jaar. Die moet je gaan ‘verkleinen’ naar praktische en realistische stappen. Wil je de NY-marathon lopen? Dan zoek je een trainingsplan en schrijf je je in voor een aantal wedstrijdlopen in eigen land.
  3. Maak iedere week een prioriteitenlijstje die je verdeelt in tijd voor werk, tijd voor relaties en tijd voor jezelf. Schrijf wekelijks 2-3 activiteiten per categorie op.
  4. Deze ‘kleine activiteiten’ plan je vervolgens in. Laura raadt aan om een keer per week (op vrijdagmiddag of zondagavond) je agenda voor volgende week door te nemen en simpelweg te plannen. Ik gebruik daar tegenwoordig een bullet journal voor en raad het iedereen aan.

That’s it. Zo maak je tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn. En zo kun je je niet langer verschuilen achter het excuus dat je ‘geen tijd’ hebt. Laura: “You don’t need much time to do amazing things. Small moments can have great power. Use little bits of time for little bits of joy.”

Ga dus mediteren in de pauze, of lees dat ene boek als je in de trein zit. En ga, als het 31 graden is en je niet naar het strand kunt omdat je moet werken, in hemelsnaam voor een ventilator zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.