Gewoon bijzonder

Maxime heeft een motto. Yep, echt waar. Ze kan nog niet praten of kruipen, maar ze heeft al een levensmotto en ze leeft het iedere dag.

Waarschijnlijk ken je ons verhaal over de geboorte en de diagnose van Maxime wel. Kort samengevat: Maxime heeft vlak voor de bevalling zuurstoftekort gehad en wel zo ernstig dat er sprake is van een behoorlijke hersenschade. Die hersenschade resulteert in cerebrale parese (CP, een verhoogde spierspanning). Daardoor zal ze later zeer waarschijnlijk motorische beperkingen hebben, maar hoe, waar en hoe ernstig is nog niet te zeggen.

Geboortekaartje

Maxime werd geboren met 33 weken, ook al zoiets waar we niet gerust op waren. Zou ze het überhaupt redden? De eerste weken zaten vol verdriet, angst en onzekerheid. Een lief geboortekaartje versturen was het laatste op onze hectische to-do lijst. We verstuurden het geboortekaartje pas toen Maxime eindelijk veilig thuis was.

Ik heb lang nagedacht over de tekst. Ik wilde het kaartje iets bijzonders geven, passend bij Maxime en haar situatie. Maar het moest ook hoopvol en blij zijn. En opeens dacht ik aan iets wat Lela tegen haar oma zei toen ik nog zwanger was. Zo ontstond de tekst voor het geboortekaartje van Maxime:

‘Hoe vind je het om grote zus te worden?’ vroeg haar oma een paar maanden geleden. ‘Gewoon’, antwoordde Lela, en ze ging door met tekenen alsof er niets aan de hand was. Voor sommigen is dat niets anders dan een nuchter antwoord van een kleuter. Wij halen er, terugkijkend op de afgelopen weken, een mooie levensles uit: het bijzondere is soms heel gewoon, en het gewone heel bijzonder.

Vorige week werd Maxime gedoopt. En mijn vriend benoemde het nog maar eens: “Maxime is ‘gewoon’ een lieve baby, die ‘gewoon’ haar ontwikkelingen moet doormaken. Maar het licht dat in haar schijnt is oogverblindend. Ik geloof dat zij een levenskracht heeft die ons allemaal nog zal doen verbazen. Maxime zal zich ‘gewoon’ ontwikkelen tot een heel bijzonder meisje.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.