Lees en schrijf je door een moeilijke periode

‘Mama, gaan we naar de bibliotheek?’ Mijn dochter (4) kan me niet blijer maken: ze heeft het lezen omarmd. Ze vraagt steeds vaker wanneer we naar de bieb gaan en kiest dan enthousiast nieuwe boekjes uit. Ze herkent letters, schrijft ze, doet alsof ze kan spellen en ‘leest’ haar zusje voor. Haar enthousiasme voor letters en woorden raakt me, en doet me beseffen hoe belangrijk taal voor mij is. Ik kan zonder te overdrijven zeggen dat letters mijn leven hebben gered – en dat ze dat doen voor vele anderen.

Hoe kunnen letters je redden?

Mijn eigen ervaring is dat lezen en schrijven me door iedere moeilijke periode helpt. Ook nu ik me als moeder bevindt in een van de moeilijkste situaties van mijn leven. Als het me allemaal teveel is, als ik niet meer weet wat ik moet doen, als ik niet meer weet wat ik vind, is er voor mij maar één manier om erachter te komen. Schrijven. Domweg schrijven.

Morning pages

De oefening die me daarbij helpt heet ‘morning pages’ en is ontwikkeld door Julia Cameron, bekend van het boek ‘The artists’ way’. Er is niets ingewikkelds aan: je schrijft iedere ochtend 3 pagina’s vol met wat er maar in je opkomt. Het is een soort meditatie op papier. Om je gedachten te ordenen, om patronen te ontdekken, om je creativiteit op te warmen, om iets te dóen met al dat gepieker. Julia zegt er zelf over:

“There is no wrong way to do Morning Pages– they are not high art. They are not even “writing.” They are about anything and everything that crosses your mind– and they are for your eyes only. Morning Pages provoke, clarify, comfort, cajole, prioritize and synchronize the day at hand. Do not over-think Morning Pages: just put three pages of anything on the page…and then do three more pages tomorrow.”

Julia Cameron

Mij lukt het maar zelden om in de ochtend te schrijven (iets met kinderen die op onchristelijke tijden wakker worden, om een fles brullen, aangekleed moeten worden en om half negen fris en toonbaar in een klaslokaal moeten zitten) dus ik doe mijn ‘morning pages’ vaak ’s avonds in bad. Extra meditatief 😉

De voordelen van lezen

Terug naar hoe letters je kunnen redden. Stichting Lezen zegt: “Door fictie te lezen, kunnen we ons beter inleven, meer begrip opbrengen voor anderen en gemakkelijker nieuwe contacten leggen. De interactie met taal en tekst op zich heeft ook een positief effect. Wie in zijn vrije tijd voor het plezier leest – en dat kan óók non-fictie zijn – ziet zijn woordenschat en taalvaardigheid groeien en gaat daardoor weer vaker lezen.”

Schrijf! Lees! Kruip achter die tv vandaan, schenk jezelf een glas wijn in en kruip met een goed boek op de bank. Word ouderwets lid van de bieb en sleep je kinderen mee. Sta vroeg op en schrijf 3 pagina’s over wat er maar in je opkomt. Je zult je goed voelen en het met plezier nog een keer doen. En je hebt iets om op terug te vallen als je in een moeilijke situatie zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.