Schrijven in een dagboek (met 0,0 motivatie en energie)

Schrijven in een dagboek

Dagboeken: ik heb inmiddels een bonte verzameling. Sommige zijn volgepend, anderen wachten nog op vulling. De grotere exemplaren zijn volgeplakt met foto’s en plaatjes uit tijdschriften, in een enkel exemplaar is getekend. In sommige dagboeken begon ik enthousiast aan een thema, in de meeste scheef ik onsamenhangend over wat er maar in me opkwam. Er is een gemeenschappelijke deler: ze zijn allemaal van mij. Ze zijn mij. Stuk voor stuk.

Journaling, schrijven in een dagboek, wordt aangeraden door therapeuten, psychologen, coaches en filosofen. Ook de wetenschap is het erover eens. Schrijven in een dagboek is gezond: het verbetert je geheugen, activeert bepaalde delen van de hersenen (vooral het ‘leer’ gedeelte), verbetert je cognitieve vaardigheden, geeft je immuunsysteem een boost, verlaagt je bloeddruk, verbetert je sportprestaties… The list goes on.

Het brengt mij vooral dichter bij mezelf. Door te schrijven in een dagboek draai ik er niet langer omheen. Ik schrijf op hoe het is, hoe het voelt, wat ik wil en wat ik niet wil.

Ik merk dat ik mijn stress in een dagboek kwijt kan, dat ik daardoor meer focus heb, meer ontspan en gelukkig(er) en dankbaar in het leven sta. Dit heeft me gesteund tijdens meerdere verdrietige periodes in mijn leven, met de geboorte van de jongste als kers op de taart. Daarom wil ik anderen laten schrijven. Daarom bestaat letters & latte.

Maar als je door een nare periode gaat kan het lastig zijn om de motivatie op te brengen om te beginnen aan een nieuwe gewoonte (welke gewoonte dan ook). Ik weet hoe dat voelt. Je hebt al je energie simpelweg al nodig om te zorgen dat je de dag doorkomt. De rust, ritme en routine vinden om in een dagboek te schrijven (of om op een andere manier aan jezelf te werken) is dan ver te zoeken.

Omdat ik weet dat je het druk hebt en omdat ik weet dat het leven al meer dan genoeg van je vraagt, wil ik dat je eerst een succeservaring hebt. Daarom hier mijn super praktische en laagdrempelige tip om te beginnen met het schrijven in een dagboek. The bottom line: leg de lat laaaaaaag.

Mijn super praktische en lager dan laagdrempelige tip

Je mag altijd in je dagboek schrijven, maar het hoeft niet. ‘Moeten schrijven’ werkt niet. Mijn tip: koop een dagboek en schrijf op de eerste bladzijde een lieve reminder aan jezelf. Zoiets: “In dit dagboek is alles oke. Ik schrijf wanneer ik daar tijd en ruimte voor heb. Als ik een dag of een week niet heb geschreven, dan is dat prima en pak ik de draad gewoon weer op. Ik schrijf over mijn leven. Alle aspecten ervan mogen aan bod komen, of ze nu mooi, verdrietig, boos, stom, chagrijnig, redelijk of onredelijk zijn. Ik schrijf zonder doel. In dit dagboek mag alles er zijn.”

Et voila. Je dagboek hoeft geen thema te hebben (mag wel), hoeft niet dagelijks te worden gebruikt, het hoeft geen literair verantwoord naslagwerk te worden. Je dagboek hoeft helemaal niets. In eerste instantie moet je er maar eens gewoon aan beginnen. Oke?

Succes en schrijfse!

Moniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.