Self care. Maar dan echt.

Ligt het aan de Google en Instagram algoritmes die mij beter kennen dan ik zou willen, of worden jullie ook omvergeblazen door advertenties met self care tips en trainingen?

Ik kan geen website, app of mail openen of het gaat over self care. Blijkbaar zijn we allemaal toe aan meer tijd en aandacht voor onszelf. We hebben het druk, krijgen een shitload aan informatie te verwerken, en vragen op alle gebieden veel van onszelf. Zéker als je ook nog eens te maken hebt met verdriet, angst en stress. Dan is zorgen voor jezelf (self care) extra belangrijk.

Mijn gezin en ik kregen het afgelopen jaar flink wat te verduren. Zorgen stond dag in dag uit bovenaan mijn takenlijstje. Het verzorgen van mijn twee kinderen, de huisdieren en het draaiende houden van het hele huishouden. Daarnaast maakte ik me zorgen. Non-stop. Zorgen om de toekomst van mijn jongste dochter, zorgen om hoe mijn gezin dat zal overleven, zorgen om hoe het er allemaal uit zal zien.

Na zo’n jaar schreeuwt mijn lijf nu om aandacht. Ik merk het aan mijn toenemende migraine-aanvallen, mijn stijve spieren, mijn conditie, mijn humeur, hormonen, huid en mijn weerstand. En na een jaar zo aanmodderen weet ik nu: een glas wijn gaat dit niet oplossen (I’ve tried). Ook Netflix, een bubbelbad, dagje sauna en een pedicure niet.

Hoewel de gemiddelde Insta-advertentie je anders doet vermoeden, is self care géén quick fix. Het is méér dan jezelf omringd door lotusbloemen laten masseren, maandelijks een manicure nemen, of een avondje shoppen. Sterker nog: het is, volgens mij, iets heel anders.

Self care betekent zorgen voor jezelf. Door goed voor jezelf te zorgen, kun jij je beste zelf zijn. Jouw gezonde, ontspannen, energieke, gelukkige zelf. Netflix haalt niet het beste in jou naar boven. Een reep chocola ook niet.

Echte self care is sporten (ook al heb je er geen zin in). Meer groenten eten. Professionele hulp zoeken als je dat nodig hebt. Mediteren (hoe oncomfortabel je ook op dat rotkussen zit). Self care is je financiën eindelijk eens regelen. Vitamines nemen. Calorieën tellen. Op tijd naar bed gaan. Je telefoon wegleggen.

Self care is de tijd voor jezelf nemen. Dus ook voor je verdriet of angst. Het moraal van dit verhaal? Self care is, eigenlijk, helemaal niet zo leuk. Het heeft verdomd veel weg van een (schoon)moeder die zegt dat je teveel suiker eet en een buikje krijgt. Ze is irritant, maar het is waar… je kunt niet zonder haar.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.