Sterker worden door een moeilijke periode? Yes, you can.

Ik kreeg al een voorproefje tijdens mijn eh, nogal mislukte jeugd. Maar een jaar na de geboorte van mijn dochtertje met een (motorische) beperking durf ik mezelf inmiddels écht een ervaringsdeskundige te noemen op het gebied van verdriet, rouw, angst of verlies.

En ik durf ook volmondig te zeggen dat mijn leven, zelfs met de zorgen over de toekomst van Max, er juist beter door is geworden. Hoe raar dat ook klinkt, want makkelijk is het zeker niet. Toch voel ik me nu 1000 keer meer mens.

Ben je net lid geworden van deze club waar eigenlijk niemand lid van wil worden? Dan wil ik je op het hart drukken dat alle clichés over sterker worden door een moeilijke periode echt waar zijn. Dat voel je misschien nog niet zo. En dat kun je ook niet altijd voelen. Ik ook niet; daarom zet ik ze ook op een rijtje.

Deze clichés over moeilijke periodes zijn echt waar:

  • Je waardeert de kleine en mooie dingen van het leven zoveel meer. Je kunt op een hele kwetsbare en emotionele manier intens gelukkig worden van een rustige en gezellige zaterdagmiddag thuis, een regenboog terwijl je op de fiets zit, een glimlach van iemand die je dierbaar is of een kopje koffie als je eindelijk eens een moment voor jezelf hebt.
  • Je leert jezelf op een dieper niveau kennen. En je zult merken dat je altijd blijft staan. Hoe moeilijk jouw situatie ook is. Het gezegde ‘kracht naar kruis’ is echt waar. In essentie kun je iedere situatie aan (al moet ik zeggen dat het waarschijnlijk ingewikkelder is als je lichamelijk veel pijn hebt door ziekte, ongeval of iets anders. Daar heb ik geen ervaring mee).
  • Laat je niet gek maken door de mening van anderen. Of dat nu om een ondoordachte opmerking van je buurvrouw of de diagnose van een arts gaat. JIJ bent de pro in jouw situatie. Jij weet alle ins en outs. Jij kent jezelf. Ergens diep van binnen wéét jij hoe je hier het beste doorheen komt. Ga daarnaar op zoek; je kunt er niet altijd even makkelijk bij.
  • Over anderen gesproken: je kunt niet zonder. En dat hoeft ook niet. Ik heb de mooie kanten van familie, relaties, vrienden, kennissen en buren gezien. Zelfs mensen die ik niet lang of goed ken hebben me op onverwachts lieve en mooie manieren door de eerste zwarte donderwolken heen geholpen.
  • Less is more. Je ziet op een gegeven moment heel duidelijk welke zaken, personen, spullen en bezigheden niet (meer) in jouw leven passen. Daardoor ga je als vanzelf minimaliseren (en dat is ook nog eens heul hip).

Heb je een toevoeging? Ik hoor het graag. Dit lijstje maak ik het liefst zo lang mogelijk 🙂 Laat je reactie hieronder achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.