Waarom je NIET naar Florence moet gaan met kinderen

Na een moeiteloze eerste week in het zonnige Toscane (alles is nieuw, iedereen is blij en er is van alles te doen) brak de dag aan waarvan we wisten dat ‘ie ging komen. We werden zaterdagochtend wakker, dronken onze espresso en hadden vervolgens geen idee wat we moesten doen.

Gevoed door een ongeduldige kleuter en zenuwslopende tijdsdruk (de baby wilde alweer bijna naar bed en het was het handigste om te gaan rijden tijdens haar slaapje) kwamen we tot het besluit om naar Florence te gaan. Ik zocht ter voorbereiding even snel op ‘to do in Florence with kids’ en scande snel de resultaten.

‘Was dit handig, op een zaterdag?’ vroegen we ons nog af toen we in de auto stapten. Maar we dachten dat het wel mee zou vallen met de drukte. We waren immers niet in het hoogseizoen op vakantie. En zo belanden we bij fout en reden één:

1. Het is al-tijd druk in Florence

Of je nu in de herfst- of zomervakantie gaat, op een maandag of zondag, en of je nu in de stralende zon of stromende regen Florence wil ontdekken: het is er druk.

Dat is op zich niet erg als je je daarop voorbereidt, geduld hebt en de tijd neemt om optimaal van de stad te genieten. Maar laten dit nu net drie kwaliteiten zijn die jonge kinderen niet hebben.

2. Parkeren in Florence? Een drama

Wij hadden van tevoren wat research gedaan naar goede en betaalbare parkeerplekken in Florence. Want parkeren in het centrum is, áls je al plek vindt, nogal duur. Op naar een parkeergarage net buiten het centrum, vanwaar we in 10 minuten naar het bruisende stadsleven konden lopen.

De 10 minuten werden er uiteraard 20, want ondanks assistentie van Google Maps konden we het niet direct vinden. En in die 20 minuten besloot de baby dat ze Hele Erge Honger had. Zó erg, dat een flesje in haar ogen ab-so-luut niet uitgesteld mocht worden. Long story short: het waren de langste 20 minuten van mijn leven.

3. Kleuters houden er niet van om in de rij te staan

Het Leonardo Da Vinci museum durfden we niet aan vanwege de lange rij wachtenden. Dus liepen we naar het Uffizi. Daar viel de rij mee, maar omdat we er al een flinke wandeling op hadden zitten, het warm was en we een ijsje beloofd hadden, had de kleuter nog maar weinig geduld. Gingen we op onze strepen staan met als doel ons kind culturele vorming en discipline mee te geven? Ik moet je teleurstellen.

4. Een ijsje kost 8 euro

Yep. Een hoorntje met 2 bolletjes Italiaans schepijs. (Hij was wel lekker, dat dan weer wel).

5. Japanners willen met je op de foto omdat je blond haar hebt

Denk je dat jij naar een toeristische bezienswaardigheid kijkt, word je er zelf een. Althans: de dochter. Verlegen of niet, er werd brutaal met haar geposeerd en de Japanse ogen waren all over her. Ik wist niet goed wat ik ervan moest vinden. Schattig of creepy?

Op naar het zwembad

Ziezo, dit was onze mislukte ochtend Florence met kinderen. We zijn vrij snel na de Japanners vertrokken naar een zwembad vlakbij Florence en hebben daar de middag doorgebracht tussen Russen onder de tattoo’s en Italiaanse vrouwen in veel te kleine bikini’s. Maar da’s weer een ander verhaal.

PS: Al het bovenstaande is, natuurlijk, geschreven onder invloed van een flinke korrel zout en een goed glas Italiaanse rode wijn. Het is vast wel mogelijk om met kinderen naar Toscane te gaan. Ik ontdekte onder andere deze speciaal voor kids gemaakte City Walk door Florence.

PPS: Maar het ijsje koste echt 8 euro.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.